GEOLOGIA

La geologia és la ciència que estudia la Terra (estructura, composició, propietats, comportament, modificacions...), la seva història i la dels materials que la formen i els processos que li han donat forma des dels orígens fins a l'actualitat.

ATMOSFERA


ATMOSFERA  

L'atmosfera és la capa gasosa que envolta la Terra i està formada per una barreja homogènia de gasos anomenada aire. La composició de l’aire que està en contacte amb la superfície de la Terra és: nitrogen 78%, oxigen 21% i un 1% de gasos com argó, diòxid de carboni, neó, heli, vapor d’aigua... En les capes més altes de l’atmosfera hi ha gasos que no hi ha en la superfície com l’ozó i l’hidrogen, però desapareixen altres com l’oxigen. El límit superior de l’atmosfera no està gaire ben definit, perquè la major part dels gasos es concentren en la part més baixa, a prop de la Terra, però a mesura que augmenta l’altura, la concentració dels gasos va disminuint fins que es dilueix en l’espai.

L'atmosfera té unes funcions molt importants:
- Conté els gasos imprescindibles per a la vida: oxigen i diòxid de carboni.
- Reté l’escalfor del Sol per mantenir constant la temperatura del planeta.
- Fa de filtre de les radiacions perjudicials del Sol per als éssers vius.
- Permet els fenòmens meteorològics en què es basa el cicle de l’aigua.
-Permet la navegació aèria i la transmissió d’ones de comunicació.

CAPES DE L'ATMOSFERA


L'atmosfera es pot dividir en capes segons l'altura respecte la superfície terrestre:




TROPOSFERA (0-11km): és la part de l’atmosfera més baixa, la que està en contacte amb el Terra i és on tenen lloc els fenòmens meteorològics. La temperatura disminueix a mesura que augmenta l’altura.
ESTRATOSFERA (12-50 km): és la part de l’atmosfera on es troba la capa d’ozó (ozonosfera) (a uns 25 km), on es concentra la major part de l’ozó de l’atmosfera que és un gas imprescindible per a la conservació de la vida al planeta, ja que fa de filtre absorbint gran part de radiacions ultraviolades de llum solar perjudicials per als éssers vius. La temperatura augmenta a mesura que augmenta l’altura.
MESOSFERA (50-80 km): és una zona de l’atmosfera que té poca quantitat de gasos i diferents als de la superfície i no hi podríem respirar. La temperatura disminueix a mesura que augmenta l’altura.
IONOSFERA (80-300 km): és la capa superior de l’atmosfera on hi ha molt poca concentració de gasos que es dilueixen en l’espai i per on es transmeten les ones de ràdio i televisió. La temperatura disminueix a mesura que augmenta l’altura.