GEOLOGIA

La geologia és la ciència que estudia la Terra (estructura, composició, propietats, comportament, modificacions...), la seva història i la dels materials que la formen i els processos que li han donat forma des dels orígens fins a l'actualitat.

DINÀMICA INTERNA

La litosfera és la capa rígida superficial de la geosfera, formada per l’escorça terrestre i per la zona contigua i rígida, la més externa, del mantell. Té una profunditat mitjana de 100 km, que pot arribar a 200 km segons les zones i fins als 400 km en les zones de subducció.
Sota la litosfera queda la part més tova del mantell que és l’astenosfera. La litosfera, capa rígida, sura sobre l’astenosfera, capa fluïda en constant moviment. L'astenosfera pot arribar, de mitjana, fins als 250 km, o fins i tot als 650 km. La part restant del mantell, fins a arribar al nucli, rígida i sòlida, rep el nom de mesosfera.
La litosfera està fragmentada en una sèrie de plaques tectòniques o litosfèriques, que poden ser oceàniques o mixtes, per tenir en part escorça de tipus continental.  
Les principals plaques litosfèriques són: placa Euroasiàtica, placa d'Aràbia, placa Africana, placa Indo-australiana, placa de Filipines, placa del Pacífic, placa de Nord-Amèrica, placa del Carib, placa de Nazca, placa d'Amèrica del Sud i placa Antàrtica.

A les vores de les plaques tectòniques es concentren els fenòmens geològics interns com el magmatisme, el vulcanisme, la sismicitat i l’orogènesi.

TEORIA DE WEGENER
Els primers mapes de les costes d’Àfrica i d’Amèrica del Sud, observats als segles XVI i XVII, mostraven que els continents semblaven encaixar.
Al 1912 el geofísic i meteoròleg alemany Alfred Wegener va proposar la teoria de la deriva continental, que explicava la geometria complementària dels dos continents.
Wegener va dir que fa uns 300 milions d’anys, tots els continents estaven junts, formant un supercontinent, la Pangea, envoltada d’un únic superoceà, la Pantalassa. 
La Pangea es va partir i els seus fragments van viatjar a la deriva al llarg dels temps fins a les posicions actuals. El supercontinent Pangea primer es va fragmentar en dues parts, anomenades Lauràsia i Gondwana.
La deriva dels continents va fer que aquests s’anessin fragmentant cada cop més a mesura que passaven milions d’anys. Aquesta teoria va ser acceptada amb entusiasme i ha estat la base per a la teoria de la tectònica de plaques.


 




TEORIA DE LA TECTÒNICA DE PLAQUES
Al 1968, i a partir de dades aportades per nombrosos científics (geòlegs, geofísics, paleontòlegs...), es va enunciar la teoria de la tectònica de plaques.


Aquesta teoria permet explicar la disposició actual dels continents i l'expansió dels oceans i com han anat variant les parts emergides de forma i de mida i de situació en el decurs de la història.
Aquesta teoria també explica la formació de les serralades, la formació de l’escorça oceànica i de la continental, l’existència de zones sísmiques i de volcans i la localització de les roques i dels jaciments minerals.
La Terra està dividida en plaques rígides, de formes i mides diferents, que s’anomenen litosfèriques o tectòniques. Segons el tipus d’escorça poden ser: oceàniques, continentals o mixtes.
Les plaques estan formades per litosfera, tenen un gruix mitjà de 100 km i es desplacen sobre l’astenosfera a una velocitat de cm/any.
Els límits entre plaques són zones de gran activitat sísmica i volcànica i són on s’originen els processos geològics de la superfície terrestre.
En formular la teoria de la tectònica de plaques, se’n van definir 7: l’Eurasiàtica, la Nord-americana, la Sud-americana, l'Africana, la Indoaustraliana, l’Antàrtica i la Pacífica. Actualment se’n van definint més i estudiant els límits que encara no estan ben delimitats.


  
LES PLAQUES LITOSFÈRIQUES
Situació. Moviment.Comportament. Evolució.




EL MOVIMENT DE LES PLAQUES

Dues plaques contigües poden moure’s entre elles:
- Separant-s’hi. Allí per on se separen (dorsals oceàniques), surt material ascendent, fluid i molt calent, de l’astenosfera, es crea escorça oceànica i es produeix l'expansió dels oceans. Es parla de límits o vores divergents o de construcció de litosfera.
- Acostant-s’hi. Una placa oceànica ha d’enfonsar-s’hi per sota de l’altra (sigui mixta o oceànica), es dóna el fenomen de la subducció, i es destrueix litosfera oceànica (fosses marítimes). També dues plaques mixtes xoquen, per la part continental, i generen serralades i es dóna l'orogènesi. Es parla de límits o vores convergents o de destrucció de litosfera.
- Lliscant-hi. A les zones de lliscament (falles transformants) no es crea ni es destrueix litosfera, però hi ha una gran activitat sísmica. Es parla de límits o vores neutres o de conservació.
LES CAUSES DEL MOVIMENT
Les plaques litosfèriques es mouen sobre l'astenosfera en constant moviment degut els corrents de convecció, que són moviments que es creen perquè el material de l'astenosfera viscos i plàstic pot moure's i formar cèl·lules de convecció que arrosseguen les plaques. El material calent puja i forma i forma dorsals. Al desplaçar-se lateralment, arrossega la placa i es refreda i descendeix per la zona de subducció o fossa. Durant el descens, el material s’escalfa de nou, per les altes temperatures i pressions, i torna a pujar.
El material calent de les cèl·lules convectives del mantell puja i forma dorsals. Al desplaçar-se lateralment, arrossega la placa i es refreda i descendeix per la zona de subducció. Durant el descens, s’escalfa de nou i torna a pujar.
La força de la gravetat és important, perquè en pujar material a les dorsals fa que la placa quedi més amunt. Aquest desnivell fa que la placa faci pressió des de la dorsal cap a la zona de subducció, on la placa s’enfonsa en el mantell.

El moviment de les plaques és de uns quants cm a l’any, cosa que se sap perquè s’utilitzen satèl·lits orbitals que mesuren a escala continental.

Els límits de plaques són zones de gran activitat sísmica on es concentren la majoria dels terratrèmols i dels volcans: 
- dorsals centroceàniques (límits divergents), on el material rocós fos surt al fons oceànic i es crea placa,
- falles de transformació (límits neutres), perquè el fregament entre plaques fragmenta i desplaça materials.
- orogènesi o formació de muntanyes joves i subducció (límits convergents), on la placa es destrueix perquè es fon, per les altes temperatures i pressions, i torna cap a l'interior del mantell.




Els punts calents són zones de gran activitat magmàtica que no estan relacionades amb vores actives de plaques, sinó que es troben en llocs de l’interior de les plaques. Es manifesten com a volcans aïllats o volcans fissurals. Per ells, puja magma molt calent, que forma el volcà i quan la placa hi passa pel damunt, l’allunya de la font del magma i el volcà s’extingeix, però se’n formen de nous. Aquest és l’origen de les illes Hawaii.


Les plaques tectòniques



Fosses oceàniques, arcs illa i zones de subducció:

Xoc de continents I

Xoc de continents II

Xoc de continents III

Xoc de continents IV

Xoc de continents V