GEOLOGIA

La geologia és la ciència que estudia la Terra (estructura, composició, propietats, comportament, modificacions...), la seva història i la dels materials que la formen i els processos que li han donat forma des dels orígens fins a l'actualitat.

ROQUES

La Terra és un planeta format per roques, tant a la superfície com a l'interior.

Una roca és un producte natural, sòlid i inorgànic, que és una massa considerable de matèria pètria formada per un agregat natural de minerals (un, dos o més minerals) d’iguals característiques en extensions notables, que formen els elements del relleu com les muntanyes, les valls i les planes i que s’ha obtingut com a resultat de diferents processos geològics (erosió, meteorització, transport, sedimentació, metamorfisme, etc.)

Un mineral és un sòlid homogeni de composició química definida, format a la natura i amb una estructura interna més o menys ordenada. Els minerals poden ser elements (or, plata, platí, coure i sofre) o compostos. Alguns minerals són gemmes o pedres precioses per la seva bellesa, la seva raresa i alhora, el seu preu.

Les roques formen l’escorça terrestre i n’hi ha de tres tipus segons el seu origen: 

magmàtiques, metamòrfiques (roques endògenes) i sedimentàries (roques exògenes). 

Les roques sedimentàries es formen a partir de la compactació de fragments d’altres roques que els agents geològics (aigua i vent) han meteoritzat, erosionat, transportat i sedimentat. Les roques sedimentàries poden classificar-se en:
Roques detrítiques: formades per grans de mides molt diferents (clasts) que poden estar solts, cimentats o compactats. Exemples: conglomerats, gresos, argiles, margues.
Roques calcàries: formades bàsicament de calcita CaCO3.
Roques salines: formades per precipitació química de les substàncies que es troben l’aigua i que precipiten quan s’evapora l’aigua de llacunes costaneres. Exemples: sal comuna, guixos, silicats....
Roques d’origen orgànic: formades per l’acumulació de restes d’éssers vius que han estat sotmesos a l’acció de bacteris anaerobis. Exemples: carbó i petroli.
Les roques sedimentàries més abundants a la Península Ibèrica són sílice, calcària i argiles.

Les roques ígnies o magmàtiques es formen perquè el magma que surt de l’interior de la Terra se solidifica en refredar-se. Quan es refreda ràpidament i a la superfície forma roques volcàniques: basalt, andesita, obsidiana, pegmatita... Quan es refreda lentament i en zones profundes forma roques intrusives: granit, gabre, peridotita, pegmatita...
Les roques metamòrfiques es formen quan el magma o les roques magmàtiques o les roques sedimentàries són sotmeses a les altes pressions i les altes temperatures de l’interior de la Terra. Degut a aquestes condicions, es canvia l’estructura o la composició dels materials per un procés anomenat metamorfisme. Del metamorfisme de les calcàries es forma el marbre. Del metamorfisme dels gresos es forma la quarsita. Del metamorfisme de les argiles es forma la pissarra, l’esquist i el gneis.
La dinàmica interna de la Terra fa que unes roques puguin ser transformades en unes altres roques, variant les condicions de profunditat, temperatura, pressió, etc. en un procés que s'anomena el cicle de les roques.




A l’escorça terrestre, les roques més abundants són les magmàtiques (65%), després les metamòrfiques (27%) i en últim lloc, les sedimentàries (8%).

Les roques sedimentàries tenen molt usos:

Les roques. Tipus de roques I

Formació de les roques. Tipus de roques II

Formació de les roques. Tipus de roques III


Les roques i els minerals

Metamorfisme